Sfântul Nicolae văzut prin ochi de copil

Concursul Interdisciplinar Judeţean “Sfântul Nicolae văzut prin ochi de copil” se desfăşoară în cadrul Proiectului Interdisciplinar Judeţean: “Sfântul Nicolae văzut prin ochi de copil”, care îşi propune dezvoltarea capacităţii de comunicare prin cuvânt şi imagine, în vederea stimulării potenţialului artistic al copiilor din învăţământul gimnazial şi liceal. Conceput în manieră interdisciplinară, concursul urmăreşte să vină în întâmpinarea dorinţei de afirmare a micilor artişti iconari, cu sufletul sincer şi curat, care vor avea posibilitatea de a-şi descoperi abilităţile de creaţie plastică, de a-şi dezvolta imaginaţia, de a-şi exprima, prin culoare, propriile concepţii şi idei religioase şi artistice.

Ediția a V-a, 2019

Proiectul Județean „Sfântul Nicolae văzut prin ochi de copil” constituie un vector de coagulare a unor competențe interdisciplinare, pliate pe așteptările copiilor talentați și creativi care doresc să se implice în activități extrașcolare în vederea promovării valorilor spirituale prin „cuvânt” și „culoare”. Am plecat de la emblema tutorială a liceului nostru marcată de personalitatea marelui învățat Nicolae Iorga și elementul senzorial-afectiv trăit de fiecare copil din lumea întreagă, Sfântul Nicolae, aducând prin acest proiect bucuria de a dărui dar, în același timp, și de a primi. Mai mult, drumurile noastre s-au legat de ținutul Botoșanilor, a cărui rezonanță cultural-artistică este evidentă în cultura românească: Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, George Enescu.

Activitățile proiectului s-au desfășurat pe parcursul a doua luni: noiembrie și decembrie 2019, după cum urmează:

  • Concursul interdisciplinar cultural-artistic, organizat pe 2 secțiuni: literară și artistică (compuneri narative/scrisori adresate lui Moș Nicolae,icoane bizantine reprezentând chipul Sfântului Nicolae și/sau tradiții românești specifice sărbătorilor de iarnă);
  • Excursia tematică documentară: obiectivele reprezentative din județul Botoșani: Casa Memorială “Nicolae Iorga” Botoșani, Mănăstirea Vorona, Casa Memorială „Mihai Eminescu” Ipotești, Casa Memorială „George Enescu” Dorohoi;
  • Vernisajul expoziției de pictură la Casa de cultură ”Mihail Sadoveanu” Pașcani;
  • Conferința tematică, ateliere de lucru și dezbateri pe tema cultivării creativității și sensibilității;
  • Revista de cultură și spiritualitate a liceului „Suflet de copil”, nr. 3, ISSN.

După cum am mai precizat, activitățile acestui proiect au fost gândite drept o continuare firească a activităților desfășurate în edițiile anterioare, cu același prilej: Zilele Liceului Tehnologic Economic „Nicolae Iorga”, Pașcani. Succesul proiectului constă în bucuria pe care o aduce unui număr mare de participanți: peste 230 elevi dornici să se implice în activități care presupun originalitate, creativitate, abilități artistice cu valoare estetică sau literară, cadre didactice din peste 50 unități școlare, părinți implicați în activități de voluntariat, precum și în interesul mass-mediei pentru promovarea activităților educative din cadrul acestuia.

Ne propunem ca, în continuare, proiectul nostru să se desfășoare în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, în preajma Sfântului Nicolae și să aducă împreună un număr cât mai mare de instituții de învățământ pentru a încuraja pe micii artiști ai penelului și ai condeiului, care crează lucrări deosebite pe această temă.

Galerie de imagini

Concurs de pictură și de compuneri narative

Excursie în județul Botoșani

Expoziție de icoane și desene pe tema sărbătorilor de iarnă

Conferință și colinde

Ediția a IV-a, 2018

Aflat la cea de a patra ediție, Concursul Județean Interdisciplina ”Sfântul Nicolae vâzut prin ochi de copil” a reunit peste 200 de participanți de toate vârstele care au marcat printr-o serie de activități deosebite specificul sărbătorii de Sfântul Nicolae.

„Fiind la a patra ediţie judeţeană, putem spune că acest proiect aproape ne caracterizează. Anul acesta, la secţiunea literară, copiii au avut de realizat o compunere epistolară în care să explice de ce ar trebui să vină Moşul Nicolae la ei, respectiv de ce pe unii ar trebui să-i sară, completând astfel, prin cuvânt, partea artistică realizată prin culoare”. ( Răzvan Botezatu, profesor de limba română)

Comunicat de presă

“În vederea susţinerii calităţii actului educativ, am considerat eficientă implementarea proiectului interdisciplinar judeţean Sfântul Nicolae văzut prin ochi de copil, proiect aprobat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Se desfăşoară pe parcursul a două luni, noiembrie şi decembrie, şi constă în trei activităţi majore. Acest concurs se desfăşoară ca urmare a dorinţei elevilor de a se afirma ca mici artişti iconari, în vederea promovării artistice, religioase, prin cuvânt şi culoare”, a declarat Maria Osoioanu, responsabil cerc pedagogic şi  profesor de Religie la Liceul Tehnologic Nicolae Iorga Paşcani. (articol în întregime aici)

Articole din presă

ediția 2015

ediția 2015

ediția 2014