Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor
Durata: DECEMBRIE 2023 – IANUARIE 2025
LICEUL TEHNOLOGIC ECONOMIC “NICOLAE IORGA” PAȘCANI, în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului „BECOME SMART WITH IORGA’S INTELLIGENT LAB – Dotarea cu laboratoare inteligente a Liceului Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” Pașcani”, având codul F-PNRR-SmartLabs-2023-2877, componentă a Programului de dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de invățămant secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor, gestionat de Ministerul Educației prin: Planul Național de Redresare și Reziliență – Pilonul VI. Politici pentru Noua Generație, Componenta 15. Educație – Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației – Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ.
COMPONENTA C15 – EDUCAȚIE- din cadrul PNRR abordează creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv. În cadrul componentei sunt prevăzute optsprezece investiții susținute de șapte reforme. Reformele sunt menite să sprijine investițiile.
SCOPUL PROIECTULUI este de a asigura un act educațional de înaltă calitate prin familiarizarea elevilor Liceului Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga” Pașcani cu toate ramurile sistemului STIAM și de a le crea noi posibilități către viitoare progrese profesionale, iar designerii educaționali prin dotarea cu echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice pot profita la maximum de oportunitățile oferite pentru a schimba modalitatea de învățare, astfel încât educația eficientă, pentru meseriile viitorului, să fie disponibilă tuturor beneficiarilor.
Acest laborator digital inteligent va fi utilizat la toate disciplinele de studiu și va reprezenta un concept modern de învățare virtuală.
OBIECTIVELE PRINCIPALE ALE PROIECTULUI SUNT:
1. Crearea unei infrastructuri educaționale de înaltă calitate și performanță în cadrul liceului prin asigurarea echipamentelor și a mobilierului colaborativ specific prin care urmărim dezvoltarea și implementarea unei săli complexe de curs, de tip STIAM, în care toți elevii și profesorii să devină utilizatori independenți prin dobândirea unor competențe digitale avansate care deschide noi orizonturi pentru noile tehnologii și meseriile viitorului.
2. Îmbunătățirea competentelor digitale ale tuturor elevilor liceului prin asigurarea accesului gratuit la infrastructura digitală modernă precum și la metode de învătare moderne și atractive pentru a-și dezvolta prin experiențe inedite competențele cheie și cele transversale.
3. Dezvoltarea competentelor digitale ale cadrelor didactice prin asigurarea unui program de instruire în vederea utilizării echipamentelor aferente laboratorului inteligent care să-i determine să profite la maximum de oportunitățile oferite pentru a schimba modalitatea de învățare prin aplicarea unor metode noi de pedagogie digitală.
GRUP ȚINTĂ
1. Beneficiari direcți
a. Un număr de 250 de elevi care vor avea acces la o sală de curs complexă, de tip SIAM ce le oferă oportunități de învățare în corelare cu nevoile existente pe piața muncii. Un nr de 187 elevi provin din grupuri dezavantajate, vulnerabile din punct de vedere economic, cu dificultăți materiale, beneficiari de burse (49 elevi/ bani de liceu, 94 de elevi burse înv. profesional, 12 orfani), un procent de 30% au părinții plecați în străinătate.
b. Un număr de 37 cadre didactice care vor beneficia de echipamente moderne pentru realizarea procesului educativ, fiind la rândul lor instruiți pentru utilizarea unui laborator inteligent care utilizează un concept integrat de învățare și,
2. Beneficiari indirecti
a. Comunitatea locală
b. Mediul economic local
c. Familiile elevilor
d. Elevi din ciclurile primar și gimnazial ale instituției noastre.
BENEFICII
Liceul Tehnologic Economic ,,Nicolae Iorga” Pașcani reprezintă un furnizor de educaţie valoros pentru comunitarea locală, a cărui menire este de a crea oportunități reale prin care fiecare elev să dobândească un set de competenţe cheie care să-l ajute să se dezvolte armonios și să se adapteze unei societăți dinamice, aflată în continuă schimbare.
Prin activitatile derulate atât în cadrul orelor, cât și în activitățile extracurriculare, răspundem cerințelor elevilor școlii noastre, cărora le asigurăm o pregătire la nivelul standardelor, dimensiunilor europene, dezvoltându-le creativitatea, spiritul întreprinzator, gândirea critică și capacitatea de asumare a responsabilităților
Avem deplina încredere că prin implementarea acestui laborator inteligent putem contribui nu doar la dezvoltarea personală şi profesională a elevilor şi profesorilor noştri, ci şi la asigurarea tranziţiei tuturor către ştiinţa deschisă şi către facilitarea progresului, la conturarea unui sistem tehnic robust, sigur, transparent, capabil să explice deciziile luate şi care să asigure nediscriminare, diversitate, echitate şi bunăstare socială şi personală.
Laboratorul inteligent va permite cadrelor didactice ale Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga” Pașcani să transfere procesul de predare-învățare de la profesor la elev, prin implicarea acestuia efectivă în demersul didactic. Elevii vor înțelege și vor reține mai ușor informațiile ce le vor fi prezentate într-o formă practică, flexibilă și extrem de accesibilă, își vor dezvolta noi competențe profesionale și de viață, vor lucra, colabora și interacționa într-un cadru prietenos, deschis și ancorat în realitatea contemporană. Pe de altă parte, cadrele didactice își vor dezvolta abilitățile digitale, vor avea posibilitatea unei predări hibride, vor avea la dispoziție mai multe resurse pedagogice, vor avea acces la tehnologii accesibile, ce le vor permite sa monitorizeze constant progresul elevilor, una din componentele esențiale ale educației.