An școlar 2024 – 2025
Programul Rechizite școlare se adresează elevilor din învățământul de stat, primar și gimnazial, cursuri de zi
Se acordă rechizite școlare elevilor care sunt înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Pentru anul școlar 2024 – 2025, venitul mediu net care se ia în calcul este de 1850 lei/membru de familie.
Rechizitele școlare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar la unitatea de învățământ la care este înscris copilul. Pentru anul școlar 2024 – 2025, termenul limită de depunere a cererilor este 13 septembrie 2024.
Cererea va fi însoțită de actele doveditoare privind componența familiei și venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului 2024, după cum urmează:
- Cerere;
- Copii după C.I. (buletin) sau certificate de naștere pentru părinți/tutori/reprezentanți legali și pentru toți copiii aflați în componența și în întreținerea familiei;
- Acte doveditoare pentru venitul lunar net din luna iulie 2024. Se depune la dosar unul sau mai multe acte în variantele:
- Adeverință de salariat cu salariul net pe luna iulie 2024;
- Copie cupoane de alocație/ alocație complementară, cupoane de șomaj, pensie;
- Adeverință de la ANAF;
- Ancheta socială de la Serviciul Public de Asistență Socială – primărie;
- Declarație pe proprie răspundere pentru cei care nu realizează venituri (data în fața unui reprezentant din primărie sau școală);
- Adeverințe sau copie extras de cont pentru primire burse pentru elevi și studenți (daca este cazul primirii bursei in luna iulie 2024);
- Hotărâre judecătorească de încredințare a minorilor și pensie alimentară stabilită (dacă este cazul).
La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizații de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copiii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți, acordate în condițiile legii (Conform Anexei 1 la OMECTS nr. 4385 din 07.06.2012).
Dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spații locative sau alte bunuri mobile sau imobile, la stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare și arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea.