Prezentare generală

PROGRAMUL ERASMUS+, Acțiunea KA120-SCH – Erasmus accreditation in school education (KA120-SCH)

Ca urmare a candidaturii depuse în cadrul Apelului European pentru proiecte de Acreditare Erasmus, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale acordă instituției LICEUL TEHNOLOGIC ECONOMIC NICOLAE IORGA PAȘCANI, Acreditarea Erasmus pentru a derula proiecte de mobilitate Erasmus+ în domeniul „Educație Școlară”.

Perioada de valabilitate a acreditării: 01.02.2024 – 31.12.2027

Programul ERASMUS+ ne oferă oportunitatea de a oferi elevilor noștri și cadrelor didactice posibilitatea de a se dezvolta profesional și personal prin participarea la activități de mobilitate în domeniul educației școlare.

Prin utilizarea oportunităților de finanțare ale programului ERASMUS+, cadrele didactice pot participa la cursuri de formare sau job shadowing ce le pot forma sau dezvolta competențe necesare noilor cerințe din educație. La rândul lor, elevii pot participa la mobilități de grup care să-i aducă mai aproape de copiii din școlile europene cu care să formeze legături bazate pe înțelegere și respect pentru diversitatea culturală.

Mobilitățile finanțate prin programul ERASMUS+ sunt un bun prilej de a promova incluziunea și diversitatea, durabilitatea mediului, educația digitală, implicarea și participarea civică.

Prin activitățile pe care le vom derula pe parcursul celor 5 ani de acreditare, activități incluse în Planul Erasmus, ne propunem să ne aliniem standardelor de calitate Erasmus:

incluziune și diversitate, prin asigurarea de șanse egale de participare la mobilităților tuturor elevilor și cadrelor didactice din liceul nostru;

sustenabilitate și responsabilitate pentru mediu, prin derularea și implementarea de acțiuni ce promovează protejarea resurselor naturale, conservarea resurselor naturale, responsabilitatea față de biodiversitate, economia circulară;

educația digitală, prin promovarea și implementarea în activitățile școlare a tehnicilor de integrare a uneltelor digitale în proiectarea didactică;

participarea activă în rețeaua organizațiilor Erasmus prin promovarea exemplelor de bună practică și dezvoltarea de proiecte pe platforma eTwinning.

Obiectivele pe care ni le-am propus vizează:

O1. Îmbunătățirea rezultatelor școlare prin dezvoltarea competentelor digitale ale elevilor si profesorilor;

O2. Dezvoltarea competențelor din spectrul cetățeniei active, asumarea valorilor europene, dialog intercultural;

O3. Dezvoltarea abilităților de a gestiona bullying-ul/cyberbullying-ul în mediul școlar;

O4. Dezvoltarea unui comportament responsabil pentru 70% din elevii și profesorii comunității noastre fata de mediu;

O5. Optimizarea managementului clasei de elevi si al scolii din perspectiva educației de calitate, a echității și incluziunii.

Un prim grup țintă este format din cadre didactice ce activează la Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga” din Pașcani care pot candida pentru a participa la cursuri de formare și job shadowing finanțate prin programul Erasmus+.

Cel de al doilea grup țintă este format din elevi din clasele a VII-a – a VIII-a, respectiv a XI-a – a XII-a ce pot participa la mobilități de grup finanțate prin programul Erawsmus+.