
Prima mobilitate din cadrul proiectului de acreditare ERASMUS+ SCH s-a derulat la Praga, Cehia, în perioada 27 octombrie – 1 noiembrie 2024.
Mobilitatea a vizat componenta de formare profesională a unui grup de patru cadre didactice, distribuite pe niveluri de învățământ astfel:
- un cadru didactic de la învățământul primar
- un cadru didactic de la învățământul gimnazial
- un cadru didactic de la învățământul liceal
- un cadru didactic de la învățământul profesional.
Obiectivele mobilității, așa cum sunt ele prezentate în Planul Erasmus al acreditării au vizat:
O1. Îmbunătățirea rezultatelor școlare prin dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor în următorii 5 ani;
O5. Optimizarea managementului clasei de elevi și al școlii din perspectiva educației de calitate, a echității și incluziunii în următorii 5 ani.
Premergător mobilității, cele patru cadre didactice au beneficiat atât de pregătire lingvistică pe platforma OLS, cât și de pregătirea culturală.
Cadrele didactice au participat la cursul “Game – Based Learning and Gamification” furnizat de ITC International Praga, Cehia, instituție acreditată de formare a cadrelor didactice. Organizat pe zece module, cursul a permis participanților să descopere că învățarea de tip GBL pot îmbunătăți semnificativ calitatea și eficacitatea educației. Abilități precum multitaskingul, gândirea critică, asumarea riscurilor și alte abilități ale secolului 21 pot fi dezvoltate în medii bazate pe joc. Cursanții au învățat să utilizeze resurse educaționale deschise, au câștigat noi abilități ce le permit să implementeze strategiile GBL (Game Base Learning) în lecțiile proprii.
Fiecare zi de curs a reprezentat o nouă provocare la care cadrele didactice au răspuns cu interes. Urmăriți povestea experiențelor de învățare trăite de colegele noastre.
Prima zi a cursului a fost așteptată cu entuziasm și nerăbdare de cele patru cadre didactice. Un exercițiu de spargere a gheții le-a făcut cunoștință cu colegii de grupă din România, Ungaria. Cipru și Grecia. Discuțiile au continuat și a doua zi când colegele noastre au împărtășit preocupările comune cu ceilalți participanți legate de posibilitățile oferite de diferitele unelte IT&C de a îmbunătăți calitatea orelor desfășurate cu elevii.
A treia zi de curs a fost dedicată gândirii critice și creative bazată pe GBL.
În a patra zi a cursului, colegele noastre au descoperit o unealtă nouă ce poate fi utilizată cu succes pentru a crea un mediu de învățare dinamic și atractiv pentru fiecare copil în parte – Inteligența Artificială.
În ultima zi de curs cadrele didactice și-au dovedit creativitatea prin prezentarea proiectelor individuale realizate pe baza noilor cunoștințe și competențe formate.
”Învățarea bazată pe joc poate aduce îmbunătățiri în ce privește calitatea și eficacitatea educației. Fiecare modul a acoperit diferite aspecte ale utilizării GBL în educație. Acest curs s-a bazat pe cunoștințele și experiența noastră și a oferit un mediu de învățare util care a îmbinat teoria cu practica într -un mod colaborativ, în cadrul unui grup internațional .”
Valorificarea noilor competențe s-a realizat prin aplicarea la clasă a metodelor de învățare bazate pe GBL, susținerea de lecții demonstrative și punerea la dispoziția cadrelor didactice din școală a unor resurse de învățare.
Puteți accesa secțiunile Diseminare, Resurse și eTwinning pentru a afla mai multe.