Școala altfel

An școlar 2018/2019

Programul activităților

SATUL ROMÂNESC, UNIVERS SPAȚIO – TEMPORAL DE TRADIȚIE ȘI SPIRITUALITATE MULTIMILENARĂ

Programul Național „Școala altfel”, dedicat domeniului educativ extrașcolar, implică an de an elevi și cadre didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/elevilor din liceul nostru, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.

Pe fundalul activităților înscrise și derulate în cadrul Progranului Național „Școala altfel”, Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” Pașcani, prin inițiativa catedrei Om – Societate, a venit cu un proiect educativ menit să contribuie la dezvoltarea competențelor de învățare și în egală măsură a abilităților socio-emoționale în rândul elevilor noștri.

În acest sens, întregul colectiv didactic al liceului nostru, împreună cu elevii și părinții acestora, au experimentat și aplicat în fapt, o serie de activități educative, paleta valorică și funcțională a acestora fiind multiplă: artistică, culturală, spirituală, filantropică și nu în ultimul rînd, cognitiv-formativă.

Având în vedere faptul că, anul 2019 a fost declarat ca Anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, decizia noastră a fost una eminamente senzitiv-emoțională, deoarece întreaga istorie a acestui neam pleacă de acolo, din lumea satului, iar dacă rămâne ceva în timp, din tot zbuciumul unui popor, acesta este, în sine, vibrația ce conservă latura artistică a satului românesc.

Proiectul intitulat: „Satul românesc, univers spațio – temporal de tradiție și spiritualitate multimilenară” a debutat în luna martie cu un periplu de activități cultural – artistice desfășurate la Protopopiatul Pașcani, cu prilejul Anului omagial al satului românesc și s-a finalizat în luna aprilie în cadrul săptămânii dedicate Programului „Școala altfel”.

Activitățile s-au desfășurat pe 5 secțiuni, în funcție de preferințele și domeniile de interes ale elevilor:

  • Timp și spațiu sfânt – activitate de sensibilizare sufletească a tinerilor;
  • Periplu de cinematecă românească – atelier de educație cinematografică pentru elevi; satul românesc din perspectivă literară, istorică, geografică;
  • Imaginație și creativitate – atelier de creativitate literară, artistică, meșteșugărească (poezii, eseuri, desene, ouă încondeiate, origami, machete);
  • Cântec, joc și voie bună – atelier de educație muzicală – Șezătoare populară
  • Filantropie creștină – activitate social-filantropică de sprijinire a copiilor si tinerilor din zone rurale defavorizate.

Alegerea acestor 5 secțiuni tematice s-a făcut în deplină concordanță cu solicitările elevilor noștri, mai ales că pe nivel liceal mare parte din populația școlară provine din mediul rural.

Având în vedere cele mai sus menționate considerăm că, prin acest proiect, tinerii implicați în activități au posibilitatea să cunoască și să promoveze valorile satului românesc în vederea creării unor punți de legătură între generații.

Tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul sunt comori inestimabile, care definesc un popor, făcându-l unic, statornic, nemuritor și care dincolo de tot și de toate, topesc în istorie și mențin acolo, în stare latentă, trăirea și vocația artistică a unui neam.

Filmul de promovare poate fi vizualizat aici.

Galeria de imagini poate fi vizualizată în paginile următoare.

Promovare mass-media aici.